середа, 29 листопада 2017 р.

ЯК З'ЯВИВСЯ У ВІЛЬШАНЦІ ХЛІБ?

З давніх-давен люди віддавали шану хлібу. Годувальник, батечко, святиня - так лагідно кликали його наші пращури, так його сьогодні величаємо і ми. Тож вихованню поваги до хліба, до важкої благородної праці хлібороба, до  його вічного високого призначення -дарувати життя- ми, дорослі, надаємо великого значення, плекаючи  наступні покоління українців. Не обійшов осторонь День працівників сільського господарства та 85-річницю Голодомору в Україні і працьовитий колектив нашої школи. Цілих 2 місяці ми готували довготривалий пошуково-дослідницький проект «Як з’явився у Вільшанці хліб?». Діяли 4 ініціативні групи: «Дослідники», які в архівах, з оповідок очевидців, з друкованих матеріалів та Інтернету відслідковували історію появи перших хліборобів у Вільшанці, перших господарств, сучасної аграрної галузі, досягнень нинішніх хліборобів, тощо. «Кулінари» відшукували унікальні рецепти хлібного асортименту національної, історичної  та сучасної  кухні Вільшанщини, вплив етнічних груп на формування смаків та уподобань наших земляків, особливості у приготуванні національних страв. «Аналітики» проводили бліц-опитування «Хліб-це…» , та проводили моніторинг крилатих висловів про хліб, які знають місцеві мешканці, «Артисти» готували концертні номери, головними героями яких були хліб та хлібороби. Увінчався цей масштабний проект ХЛІБНИМ ЯРМАРКОМ, який відбувся 22 листопада в приміщенні корпусу № 1. Ще з самісінького ранку коридори школи заполонили духмяні пахощі пирогів, вертут, плачинд, плакет,  каш, вареників та паляниць. Оргкомітет ярмарку, очолений шкільним парламентом дітей (Голова ШПД Пироженко Анна), підготували 4 діючі павільйони. №1 звісно ж стала «Българска къща» (Болгарська хата) з кухнею місцевого болгарського населення, оформлений з балканським колоритом, трояндами та автентичними вишивками місцевих майстринь. Саме болгарські переселенці першими розорали некошені кручі Присинюшшя та вкинули у пустельну землю нашого селища привезені з далекою Болгарії зерна хліба. Про це щемно та проникливо було розказано й показано на відкритті ярмарку у мультимедійні презентації (автор педагог-організатор Вікторія Дісєвич). Болгарський  павільйон ряснів плакетами й чалкамою, песмедами і булгуром, які пропонували всім відвідувачам школярі 6-А класу (керівник Неля Кривенко), 6-Б (Наталія Опря), 7-Б класу (Олена Кауліна), 8-А класу (Валентина Ларіонова), 9-Б класу (Тетяна Бойчева). А справжнього болгарського святкового духу надав виступ юних танцюристів з запальним «Болгарським хоро». Саме юні танцюристи від імені всіх  учнів   привітали почесних гостей свята: Селищного Голову Харковенка В.Ф., завідуючого райво Драндалуша В.В, керуючу справами РДА Куцареву О.В., Голову спілки Вільшанських болгар «Алфатар» Нестєрова А.О., присутніх гостей з КОІППО ім. В, Сухомлинського Міцай Ю.В., Пляку С.М., Гайду Л.А., працівників відділу освіти та Селищної Ради.  Харковенко Володимир Федорович урочисто відкрив ярмарок, привітав усіх  зі святом та вручив цінний подарунок-електрочайник. Частування було бо-болгарськи веселим та по-вільшанськи колоритним. Наступним стрічав гостей Павільйон №2 «Україна хлібна». Розпочалася його презентація вражаючим хороводом юних українок з паляницями на вишитих рушниках, а запросила всіх до столу вродлива «Мати Україна» (Нездвецька Дарія), яка за українським звичаєм пригостила усіх гостей запашним короваєм, спеченим нашою  вчителькою Ларисою Балєвою. Потім ярмаркові продавці палко привітали присутніх та пригощали варениками і галушками, пирогами та вергунами, голубцями та кашами. Найменші школярики з 5-А та 5-Б (керівники Світлана Мотинга та Людмила Хомяк) привітно  сяяли , ніби маленькі палянички, старшенькі з 10-А та 10-Б класів (Тетяна Карамалак та Людмила Янкова) уміло, як майбутні господині, насипали смачнющі вареники, в шкільні «авторитети» з 11-Б класу (Римма Яременко) нікого не пропускали, частуючи пахучими пирогами. У цьому ж павільйоні всі присутні схилили голови у скорботі за замордованими Голодом 1932-1933 рр жителями нашого селища. Адже маленькі читці Марія Прокопенко та Євген Васильківський   з п’ятьма оповитими траурною ниткою колосочками  в руках до сліз вразили всіх «Баладою про п’ять колосків». Поезія , яка звучала на ярмарку була з-під пер наших учнів, які напередодні брали участь у літературних конкурсах ім. Т. Шевченка та Пам’яті Голодомору. Далі всіх чекав павільйон №3 «Вільшанщина багатонаціональна», де всі присутні переконалися в унікальності кулінарної полі-культури нашого краю. Тут були польський, вірменський, грузинський та молдавський столи, маленькі господарі яких в кінці на майстер-класах ще й познайомили гостей з особливостями приготування чудових національних страв: «Долми»(вірменських голубів), які майстерно готували класний керівник 11-А класу Ірина Багдасарян та її вихованка Таня Гавриленко, «Хачапурі»(відкриті грузинські пироги-човники з сулугуні), які демонстрували класний керівник 7-А Наталія Куклій зі своєю помічницею Настею Крайтор, польські картопляні пироги «Лежні», які віртуозно виготовив учень 9-А касу Андрій Остапенко під пильним наглядом класовода Зінаїди Сівак. Гарну крапку в майстер-класах поставили вчитель фізкультури Лариса Балєва та класний керівник 7-Б класу Вікторія Опря, як показали секрети справжньої «молдавської «плацинди» з сирою картоплею та бринзою. Викладач  КОІППО ім. В. Сухомлинського Юлія Міцай особисто спробувала себе з майстер-класах, і була щиро здивована рівнем підготовки юних кулінарів. Закінчився наш проект РОДИННИМ СВЯТОМ «Хліб на нашому столі», який підготували учні 2-Б касу  (класовод Світлана Нестєрова), а допомогли у його проведенні члени родин другокласників: мама Нікіти Барзікова Наталія Олександрівна та бабуся Софії Каленик Людмила Андріївна.   В кінці свята малята та їхні батьки, гості, вчителі зробили на всю залу школи гарне міцне коло, як символ єдності поколій  та запашного короваю. За час роботи ярмарку маленькі підприємці вторгували близько 10 тис гривень. Половина коштів піде на впорядкування школи, інша залишиться на розсуд класних колективів.
P.S. Таке гарне свято ніколи б не відбулося без надійної, щедрої, щирої підтримки батьківської громади. Тож від імені адміністрації закладу та всього педколективу висловлюю всім родинам наших учнів слова доземної вдячності.
Хай буде хліб на кожному столі,
Бо якщо буде він, то буде й пісня!

(Слова з імпровізованого опитування жителів Вільшанки про значення хліба)

Немає коментарів:

Дописати коментар